Receptais su skaitytojais dalijasi Markus Wachter, restorano
„Stefeles“ (Assamstadt, Vokietija) savininkas, aukščiausios kategorijos virėjas.
Užkepta feta
1 porcijai: 200 g fetos sūrio, alyvuogių aliejus, česnako skiltelė, prieskoniai (Markus naudoja Provanso prieskonius), daržovės: pagal skonį. Siūloma svogūno laiškai, poras, pomidoras.
Paruošimo būdas:
Ant smulkiai supjaustytų daržovių dedamas fetos sūris, kurį apipilti, priklausomai nuo daržovių kiekio, 1–2 šaukštais alyvuogių aliejaus su susmulkintu česnaku ir prieskoniais. Viskas kepama 180 laipsnių temperatūroje 15 min.
Prie šio patiekalo tinka baltas pyragas, taip pat baltasis vynas.
Kalakutienos kepsnys „Šveicariškai“
1 porcijai: 200 g kalakutienos krūtinėlės, pomidoras, sūrio „Elementar“, „Gauda“ (Markui labiausiai patinka austriškas „Bergkäse“) apie 50 g (4 griežinėliai kepsniui užkloti), druska, pipirai, paprika.
Paruošimo būdas:
Mėsa supjaustoma pailgais gabalėliais, apibarstoma prieskoniais, apvoliojama miltuose ir kepama karštame aliejuje arba svieste. Svarbu kalakutienos neperkepti, nes bus sausa. Paruošti mėsos gabaliukai dedami į kepimo skardą. Ant viršaus dedami pomidoro griežinėliai ir viskas užklojama sūriu. Kepama orkaitėje (grilio funkcija), kol sūris išsilydys ir gražiai apskrus. Prie kepsnio tinka bulvių kroketai, keptos bulvės arba ryžiai.
Jautienos kepsnys su kandiruotais (cukruotais) krienais
1 porcijai: 200 g jautienos filė arba nugarinės, krienas, ½ stiklinės vandens, ½ stiklinės cukraus.
Padažui: svogūnas, sviestas (kepimui), 0,1 l raudonojo vyno, 2 šaukštai cukraus.
Paruošimo būdas:
Mėsą supjaustyti 3 cm storio gabalais, ištrinti prieskoniais ir apkepti kiekvieną pusę po 3 minutes, kad vidus liktų sultingas.
Padažas:
Nelabai smulkiais gabalėliais supjaustytas svogūnas apkepinamas svieste, užpilama raudonojo vyno, pakaitinus dedami 2 šaukštai cukraus, kol užvirs, tada išjungiama.
Kandiruoti krienai:
Užvirinamas vanduo su cukrumi, dedamas sutarkuotas krienas, verdama 10 min. Išvirus nukošti.
Šis patiekalas patiekiamas su bulvių kroketais arba keptomis bulvėmis, salotomis ir, be abejo, geru raudonuoju vynu.
Medaus panna cotta su marinuotomis uogomis
Panna cotta išvertus iš italų kalbos – virta grietinėlė.
Šis receptas yra skirtas 4 porcijoms.
½ litro grietinėlės, 4 lapeliai želatinos, 100 g cukraus, likerio pagal skonį (gali būti medaus, vanilinis, citrininis).
Uogų marinatui: avietes, juoduosius serbentus, gervuoges, mėlynes per naktį laikyti užpiltas degtine su cukrumi. Galima įpilti citrinos sulčių arba išspausti citriną.
Paruošimo būdas:
Į pakaitintą grietinėlę dedama šaltame vandenyje suminkštėjusi želatina (vandenį nusunkti), ištirpinama. Pilamas alkoholis, cukrus, viskas išmaišoma, pilama į formeles ir pastatoma šaltai, kol sustings.
Patiekiama su marinuotomis uogomis.
Užrašė Vilma STAŠAITIENĖ
Autorės nuotraukos.
Nr. 24 (28), 2013 m. birželio 15–21 d.