Avokadai, įdaryti krevetėmis
Reikės: avokadų, citrinos, svogūnų laiškų, česnako, virtų krevečių, krapų, tepamo varškės sūrelio (arba natūralaus jogurto).
Išskobiame nuplautus prinokusius avokadus, minkštimą susmulkiname ir iš karto ant jo išsunkiame citrinos sulčių, kad nepajuostų ir neapkarstų. Tada supjaustome svogūnų laiškus, išspaudžiame šiek tiek česnako (pagal skonį), įpjaustome krapų ir įdedame virtų krevečių. Viską sumaišome su tepamu varškės sūreliu (arba natūraliu jogurtu) ir įdarome avokadų luobeles. Papuošiame krapais ir citrinos griežinėliais.
Čenakai
Reikės: bulvių, morkų, mėsos (aš naudoju avieną, bet galima bet kokią mėsą – kiaulieną, kalakutieną, vištieną, jautieną), svogūnų, česnakų, marinuotų agurkėlių, krapų, pomidorų padažo, pipirų (juodųjų, čili), druskos, džiovintų baravykų, grietinės.
Bulves, morkas supjaustyti, sudėti į čenakams skirtus puodelius, mėsą apkepinti keptuvėje šiek tiek su druska ir pipirais, taip pat atskirai pakepinti svogūnus ir česnakus. Ant bulvių, morkų, dedame supjaustytus marinuotus agurkėlius, krapus, tada kepintą mėsą ir svogūnus su česnakais. Užpilame keliais šaukštais natūralaus pomidorų padažo, dedame pipirų, šiek tiek druskos, pagal skonį čili pipirų ir užpilame baravykų sultiniu (džiovintus grybus užpilame verdančiu vandeniu, kuriam laikui paliekame pastovėti ir turime natūralų sultinį!)… Puodelius sudedame į orkaitę ir kepame gerą valandą. Gardiname grietine.
Aistė ŠTŪRĖ