Šiemet Marijampolės cukraus fabrikas („Arvi cukrus“) gamybos sezoną baigė neįprastai anksti – lapkričio 15 dieną. Pernai fabrikas dirbo beveik dviem mėnesiais ilgiau.
Pasak fabriko generalinio direktoriaus Eduardo Jakevičiaus, trumpą sezoną lėmė dvi priežastys: mažesnis nei pernai cukrinių runkelių derlius ir gamybos modernizavimas.
„Augintojai planavo užauginti runkelių derlių remdamiesi pernykščiu vidurkiu, t. y. 80-70 tonų iš hektaro, o realiai gavo tik vidutiniškai 52 tonas iš hektaro“, sakė E. Jakevičius.
Pagal sudarytus kontraktus fabriką turėjo pasiekti 140 000 tonų cukrinių runkelių, tačiau ūkininkai pristatė tik 112.000 tonų. Padėtį gelbėjo tai, kad šiais metais runkelių cukringumas buvo didesnis nei ankstesniais metais – 18,06 %, o bazinis vidurkis yra 16 %.
Modernizavus įrenginius, cukraus gamyba tapo našesnė: šiais metais fabrikas per parą perdirbdavo 2 700 tonų cukrinių runkelių, o anksčiau tik 2 300 tonų. Gamyba sutrumpėjo savaite.
Marijampolės cukraus fabrikas šiemet pagamino 17 500 tonų cukraus. E. Jakevičius sakė, kad likusi kvotos dalis bus pagaminta kaimyninėje Lenkijoje, kur yra sudarytos sutartys su vietos cukrinių runkelių augintojais ir cukraus fabriku.
Pasibaigus sezonui Marijampolės fabrikas cukrinių runkelių augintojams turi sumokėti beveik penkis milijonus eurų. Fabrikas susitarė su ūkininkais, kad ši suma bus mokama dalimis: iki gruodžio 1 d. per 2,5 mln. eurų ir likusi suma bus mokama iki ateinančių metų kovo 1 dienos.
Fabrikas bendradarbiauja su 88 cukrinių runkelių augintojais.
Gintarė URBAITIENĖ