Anot nepriklausomo mitybos eksperto Vincento Sako, tikras, šviežiai pagamintas karštas vynas yra puikus pagalbininkas nuo peršalimo ligų, net ir plaučių uždegimo. Karštas kvapnus gėrimas sušildo ir tonizuoja organizmą. Skandinavijos šalių mokslininkai nustatė, kad karštas vynas ne tik padeda įveikti fizinį ir psichinį nuovargį, bet ir stiprina imunitetą po sunkių ligų. Lietuviams gal ir nėra įprasta, tačiau peršalus ar pasirodžius pirmiems gripo požymiams ekspertas pataria išgerti puodelį karšto vyno su spanguolėmis ir gultis lovon po šilta antklode, o ryte vėl keltis žvaliam.
KARŠTAS PIENIŲ VYNAS
750 ml Kidulių krašto Pienių vyno
3 apelsinai
50 g medaus
4 vnt. cinamono lazdelių
30 vnt. gvazdikėlių
2 vnt. žvaigždanyžių
Nulupkite du apelsinus ir išspauskite sultis. Apelsinų sultis ir pienių vyną supilkite į puodą, sudėkite apelsinų žieveles, cinamono lazdeles ir žvaigždanyžius. Kaitinkite iki 80–90°C temperatūros, bet neužvirinkite. Likusį aplesiną supjaustykite storais griežinėliais ir jų kraštelius apsmaigstykite gvazdikėliais. Pašildytą vyną supilkite į storasienes stiklines ir papuoškite paruoštais apelsino griežinėliais, cinamono lazdele ir žvaigždanyžiais.
KARŠTAS JUODŲJŲ SERBENTŲ VYNAS
750 ml Kidulių krašto Juodųjų serbentų vyno
2 citrinos
50 g medaus
4 vnt. cinamono lazdelių
20 vnt. gvazdikėlių
vanilės ankštis
žiupsnelis maltų kvapiųjų pipirų
Supjaustykite citrinas griežinėliais. Vanilės ankštį padalinkite į keturias dalis. Juodųjų serbentų vyną supikite į puodą, įdėkite medaus, vanilės ankšties gabalėlius, cinamono lazdeles, žiupsnelį kvapiųjų pipirų ir gvazdikėlius. Maišydami, kad ištirptų medus, kaitinkite vyną iki 80 – 90°C temperatūros, bet neužvirinkite. Pašildytą vyną supilkite į storasienes stiklines ir papuoškite citrinos griežinėliais bei cinamono lazdele.
DVARO PONIŲ KARŠTAS MĖTINIS UOGŲ VYNAS SU DŽINU IR OBUOLIAIS
750 ml Kidulių krašto Rožinio vyno su mėta
50 ml džino
3 obuoliai
50 g medaus
4 vnt. cinamono lazdelių
12 vnt. gvazdikėlių
žiupsnelis cinamono
žiupsnelis maltų kardamonų
Supjaustykite obuolius skiltelėmis, išpjaukite sėklalizdžius. Rožinį vyną ir džiną supikite į puodą, įdėkite medaus, obuolių skilteles, cinamono lazdeles, gvazdikėlius, cinamoną ir maltus kardamonus. Maišydami, kad ištirptų medus, kaitinkite vyną iki 80 – 90°C temperatūros, bet neužvirinkite. Pašildytą vyną supilkite į storasienes stiklines, po lygiai paskirstykite obuolių skilteles, gvazdikėlius, įmerkite po vieną cinamono lazdelę ir ragaukite.
KARŠTAS ŠEŠIŲ UOGŲ VYNAS
750 ml Kidulių krašto Šešių uogų vyno
2 apelsinai
100 g rudojo cukraus
4 vnt. cinamono lazdelių
12 vnt. gvazdikėlių
12 vnt. kvapiųjų pipirų
2 vnt. lauro lapelių
Supjaustykite apelsinus griežinėliais. Šešių uogų vyną supikite į puodą, sudėkite apelsino griežinėlius, suberkite cukrų, cinamono lazdeles, gvazdikėlius, kvapiuosius pipirus ir lauro lapelius. Maišydami, kad ištirptų cukrus, kaitinkite vyną iki 80 – 90°C temperatūros, bet neužvirinkite. Į storasienes stiklines, po lygiai paskirstykite apelsinų griežinėlius ir gvazdikėlius, supilkite pašildytą vyną, įmerkite po cinamono lazdelę ir patiekite.
SKANAUS!
Parengė Monika BŪBLAITYTĖ
Reklama: sraigeirvarle.lt