Šylant orams gaivieji gėrimai ima viršų, ne išimtis ir šaltos kavos gėrimai. Tad norintiems atsigaivinti ir ieškantiems energijos, kavos ekspertas siūlo išmėginti greitai paruošiamas šaltas kavas, kurias lengvai pagaminsite namuose. O jomis mėgautis galėsite net ir nuošalioje gamtos apsuptyje.
„Šylant orams, vietoje kasdienio šiltos kavos puodelio, ieškome alternatyvų. Norintiems suderinti kofeiną ir įveikti vasaros karštį, puikiai tiks šaltos kavos gėrimai. Juk kava nėra tik šaltųjų sezonų gėrimas. Kai norisi atsigaivinti ir pasilepinti saldumu, tinkamai parinkus derinius ir priedus, toks gėrimas netgi atstos desertą“, – sako parduotuvių tinklo „Kavos draugas“ ilgametis darbuotojas, kavos ekspertas Aidas Jankauskas.
Pasak A. Jankausko, jei šaltos kavos gėrimams pagaminti naudojama tradiciniu būdu – kavos aparato pagalba ar tiesiog užpylus maltą kavą karštu vandeniu – paruošta kava, ji išlaiko balansą tarp saldaus ir rūgštaus skonių. Toks jos gaminimo būdas taip pat padeda greičiau atsiskleisti aromatui ir skoniui. Dėl to su ja vos paruošus šaltus gėrimus, galima skanauti ir mėgautis visomis skoninėmis savybėmis.
„Karštu oru norint pasilepinti espreso kava, rinkitės gaivų jos variantą – paskaninkite griežinėliu žaliosios citrinos, ledukais ir jau galite mėgautis gaivinančiu gėrimu. Kofeino kiekis jame nebus pakitęs, tuo pačiu užplūs maloni vėsa.
Ieškant vasariškų ar egzotiškų skonių, galima derinti iš skirtingais poskoniais pasižyminčių pupelių paruoštas kavas su įvairiais sirupais ir limonadais, įberti šviežių uogų ar vaisių griežinėlių. Smaližiams neabejotinai patiks šalti gėrimai su pienu, plakta grietinėle, karamele ar pagardinti įvairiais skanumynais, pavyzdžiui, šokoladu, – derinių įvairovę trumpai apžvelgia kavos ekspertas. – Namie pagamintą šaltą kavą puikiausiai galima pasiimti su savimi termose, kuriame ji net ir po kelių valandų išliks šalta, nepraras skonio.“
„Kavos draugo“ ekspertas rekomenduoja išmėginti šiuos 5 greitai paruošiamus šaltos kavos gėrimus.
Gaivusis espreso
Ingredientai:
Ledo kubeliai
30 ml espreso kavos
Skiltelė žaliosios citrinos
Gaminimas:
Ledukus suberkite į stiklinę ir užpilkite paruoštu espreso puodeliu. Papuoškite žaliosios citrinos skiltele ir galite mėgautis.
Miško uogų ir egzotiškų vaisių gurkšnis
Ingredientai:
30 ml espreso kavos
Ledo kubeliai
150 ml miško uogų skonio limonado
Šlakelis persikų skonio sirupo
Greipfruto griežinėlis
Avietės
Gaminimas:
Limonadą supilkite į stiklinę su ledukais (šiam receptui galima rinktis „Schweppes Russchian“ gaivųjį gėrimą). Supilkite paruoštą espreso kavą ir persikų skonio sirupą. Ant viršaus užberkite aviečių, stiklinės kraštą papuoškite greipfruto griežinėliu.
Vasariškos nakties kokteilis
Ingredientai:
200 ml kolos
30 ml espreso kavos
Ledo kubeliai
Šlakelis vanilės skonio sirupo
Žaliosios citrinos griežinėlis
Šviežio čiobrelio šakelė
Gaminimas:
Į stiklinę suberkite ledo kubelius ir užpilkite kola. Tuomet supilkite paruoštą espreso kavą ir vanilės skonio sirupą. Papuoškite žaliosios citrinos griežinėliu ir čiobrelio šakele.
Egzotiškosios Graikijos gaiva
Ingredientai:
30 ml espreso kavos
200 ml pieno
Ledo kubeliai
1 a. š. šaltiems gėrimams ruošti skirto mišinio
Plakta grietinėlė
Gabalėlis šokolado
Gaminimas:
Paruoškite espreso kavą. Į plaktuvą supilkite pieną, espreso kavą, įdėkite ledukus, įberkite vanilinio mišinio. Viską gerai išplakite. Gėrimą supilkite į stiklinę, ant viršaus užpurkškite plaktos grietinėlės ir papuoškite gabalėliu šokolado.
Tolimųjų rytų skonis
Ingredientai:
200 ml pieno
30 ml espreso kavos
Ledo kubeliai
1 v. š. „Chai“ arbatos mišinio
Gaminimas:
Pirmiausia paruoškite espreso kavą. Supilkite pieną, espreso kavą į plaktuvą, suberkite ledukus ir „Chai“ arbatos mišinį. Viską gerai išplakite, supilkite į stiklinę ir galite ragauti.
Skanaus!
nematyti receptai, tikrai įdomiai atrodo. reikės išbandyt, kol dar karšti orai 🙂