Labai gardus bei ganėtinai lengvai pagaminamas bulvių patiekalas su faršu (malta mėsa). Šiam patiekalui galite rinktis kokį tik norisi faršą (tinka kiauliena arba jautienos, vištiena arba kalakutiena). Grybus taip pat galite pasirinkti kokius tik mėgstate.
Kad patiekalas būtų dar įvairesnis, galima su svogūnais bei grybais pakepinti sutarkuotą morką arba šiek tiek rūkytos šoninės, irgi puikiai tinka.
Vietoj majonezo galima panaudoti ir grietinę arba natūralų graikišką jogurtą, tik tuomet į įdarą dar įdedame keletą šaukštelių aštresnių garstyčių (puikiai tiks ir krienai), kad įdaras gautųsi dar stipresnio skonio.
Žalumynų galite ir visai nedėti, bet jei turite, visai tiks įpjaustyti svogūnų laiškų arba krapų. Trumpai tariant, nebijokite eksperimentuoti, šis patiekalas tam puikiai tinka. Bulvių ir maltos mėsos mėgėjai atras puikų derinį ir skanūs pietūs arba vakarienė bus garantuoti.
Reikės:
4 bulvių;
250 gramų pasirinkto faršo;
100 gramų grybų (tinka pievagrybiai ar apvirti miško grybai);
50 gramų tarkuoto sūrio;
0,5 svogūno;
2 šaukštų majonezo (arba natūralaus graikiško jogurto ar grietinės);
~0,5 skiltelės česnako;
žalumynų (jeigu norisi);
mėsos prieskonių;
druskos;
pipirų;
aliejaus (kepimui).
Pirmiausia bulves išverdame su lupena. Paskui bulves perpjauname perpus ir išskobiame jų vidų, palikdami maždaug 0,5 centimetro storio sieneles. Itin patogu jas skobti melionų šaukšteliu ar kitu nedideliu šaukšteliu. Skobiame ganėtinai atsargiai, kad nepažeistume bulvių odelių.
Keptuvėje ant šlakelio aliejaus pakepiname smulkiai supjaustytą svogūną iki gražios auksinės spalvos. Po to sudedame sukapotą česnaką ir dar maždaug 60 sekundžių pakepiname.
Paskui sudedame nuvalytus bei pasmulkintus grybus ir kepame, kol skystis nuo grybų nugaruoja.
Sudedame pasirinktą faršą ir apkepame. Pagal savo arba valgančiųjų skonį pagardiname druska bei pipirais ir mėsos prieskoniais.
Iš bulvių išskobtą minkštimą sutriname grūstuve (arba sutarkuojame tarka). Pusę jo atidedame į šalį (galima panaudoti įvairiems kitiems patiekalams), o kitą pusę sumaišome su pakepintu faršu, tarkuotu sūriu (maždaug pusę nurodyto kiekio), susmulkintais žalumynais bei majonezu (arba grietine arba natūraliu jogurtu).
Paragaujame, ar skonis atitinka lūkesčius. Jei norite sūriau arba aštriau, drąsiai galite dabar pakoreguoti.
Pasiruoštu faršo ir grybų įdaru gausiai pripildome išskobtas bulvių puseles.
Tada sudedame pripildytas bulvių puseles ant kepimo popieriumi išklotos kepimo skardos.
Kepame iki 200 laipsnių temperatūros įkaitintoje orkaitėje maždaug 15 minučių.
Po to užberiame likusį sūrį ir kepame dar maždaug 5-7 minutes, kol sūris gražiai išsilydo.