Pagrindinis > Kitos temos > Kaip sėkmingai parduoti mišką: svarbiausi patarimai ir įžvalgos

Kaip sėkmingai parduoti mišką: svarbiausi patarimai ir įžvalgos

Miškas – nekilnojamasis turtas, kurį pardavus, asmeninis ar šeimos biudžetas gali papilnėti iš tiesų nemenka suma. Tiesa, už šio rūšies nuosavybės pardavimą gautos pajamos gali būti dar didesnės, o taip pat – išvengiama kito pobūdžio problemų, jei į šį procesą žiūrima atsakingai ir nesiimama skubotų veiksmų. O, neabejotinai optimaliausias sprendimas – šios užduoties patikėjimas profesionalams.

Jei sąvoka pats parduodu mišką skamba kaip nuotykis ir pardavimą nusprendėte vykdyti savarankiškai, siūlome susipažinti su šiame straipsnyje plačiau aptariamomis, dažniausiai pasitaikančiomis klaidomis ir, žinoma, būdais, kaip jų galima išvengti.

Netinkamai nustatyta miško vertė

Žmonėms, ypač mišką parduodantiems pirmą kartą, natūralu, gali trūkti žinių, kaip objektyviai įkainoti savo ketinamą turtą, tad kyla reali grėsmė, jog šis bus parduotas už žemesnę nei rinkos kainą.

Norint nenuskriausti savęs finansiškai, rekomenduojama pasikonsultuoti su šios srities specialistais, ne tik teoriškai žinančiais, jog miško vertė priklauso nuo tokių veiksnių, kaip jame vyraujanti medžių rūšis, amžius, miško būklė, vietovė ir kitos sąlygos, bet ir, tuo pasinaudojus, gebančių nustatyti realią parduodamo miško kainą.

Miško pardavimas, ignoruojant teisinės konsultacijos svarbą

Neretai pasitaiko situacija, kai miško savininkai savo turtą parduoda be profesionalios teisinės konsultacijos. Žinoma, tai gali neturėti jokių padarinių, tačiau pasitaiko atvejų, kai toks elgesy gali sukelti teisinių nesusipratimų dėl pardavimo sandorio detalių arba nuosavybės teisių.

To galima išvengti, kreipusis, pavyzdžiui, į nekilnojamojo turto teisės specialistą, padėsiantį sudaryti tinkamą, susijusių įstatymų reikalavimus atitinkantį sandorį. Žinoma, kvalifikuotą pagalbą šiuo klausimu kompetentingi suteikti ir miškų pardavimo specialistai.

Nesudaroma reikiamos formos miško pardavimo sutartis

Galimos ir tokios, iš pažiūros kurioziškos situacijos, kai pardavėjai sudaro miško pirkimo-pardavimo sutartis žodžiu ar tiesiog pernelyg skubotai, neįsigilinę į visus šio proceso niuansus. Toks elgesys, žinoma, neretai lemia konfliktus ar finansinius nuostolius.

To išvengti nėra sudėtinga, tereikia, prieš sudarant bet kokį sandorį, užtikrinti, jog visi susitarimai būtų įforminami raštu ir patvirtinami notariškai.

 Nepakankamas dėmesys aplinkosaugos reikalavimams

Kai kurie pardavėjai pakankamai neįsigilina į aplinkosaugos reikalavimus, o dėl to gali kilti problemų su valstybės institucijomis arba būti skiriamos baudos už netinkamai vykdomą kirtimą ar miško išsaugojimą.

Miškų pardavimo specialistai turi reikiamų žinių, susijusių su miško naudojimui ir kirtimui taikomais reikalavimais, taip pat- aplinkosaugos taisyklėmis bei gali klientams suteikti aktualią informaciją šiuo klausimu.

Informacijos dėl su miško pardavimu susijusių mokesčių, trūkumas

Kai kurie miško savininkai nežino, jog, pardavus mišką, atsiranda mokestinės prievolės būtinybė arba nėra susipažinę su taikomų mokesčių tarifu, tad, gavus sąskaitas, šios gali nemaloniai nustebinti. Norint to išvengti, prieš parduodant mišką, rekomenduojama pasikonsultuoti su miško pardavimo specialistais, kurie ne tik paaiškins, kokie mokesčiai yra neatsiejami nuo šio sandorio, bet ir, tikėtina, patars, kaip galima optimizuoti mokestinę naštą.

Skubotas sprendimas parduoti mišką

Kai kurie miško savininkai sprendimą parduoti mišką priima pernelyg skubotai, neįvertindami kitų galimų uždarbio iš miško būdų, kaip, pavyzdžiui, miško nuoma, dalinis kirtimas ir pan. Miškų pardavimo ekspertai, besiorientuojantys šioje rinkoje, įvertinę esamą situaciją bei konkrečią ketinamo parduoti miško būklę, gali objektyviai patarti, ar miško pardavimas – ekonomiškai naudingiausias sprendimas ar geriau palaukti ir riktis kitas, galima pelną atnešiančias alternatyvas.

Ribota potencialių pirkėjų pasiūla

Nežinant tinkamų kanalų, kaip surasti potencialių miško pirkėjų, savininkai neretai skubotai susitaria su pirmu pirkėju, nepasidomėję kitais galimais pasiūlymais, taip prarasdami dalį galimų pajamų.

Derybų įgūdžių trūkumas

Parduodant mišką, kaip ir bet kokį kitą daiktą, geri derybiniai įgūdžiai, kuriais esame apdovanoti tikrai ne kiekvienas, gali lemti aukštesnę pardavimo kainą. Jei nesijaučiate stiprūs šioje srityje, derėtų apsvarstyti šio sandorio patikėjimą tarpininkams – miškų pardavimo profesionalams.

Tikėjimas, jog, žinodami pagrindines klaidas, su kuriomis neretai susiduria mišką parduoti norintys savininkai, užbėgsite joms už akių. Bene geriausias būdas to siekiant – bendradarbiavimas su miškų pardavimo profesionalais.

Asociatyvi nuotrauka – iš unsplash.com.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas.

TAIP PAT SKAITYKITE