Pagrindinis > Dėmesio! > A. Zoko paroda Zanavykų muziejuje

A. Zoko paroda Zanavykų muziejuje

Zanavykų muziejuje veikia Alfonso Zoko 95-mečiui skirta paroda AKIRATYJE. Tautodailininkas ir fotomenininkas Alfonsas Zokas gimė 1929 m. Kriaučėnų kaime, Slavikų valsčiuje. Meniška prigimtimi pasižymėjo jau nuo mažumės – tapė portretus. Studijavo teisę (baigė tris kursus), vėliau neakivaizdžiai studijavo ir baigė N. Krupskajos vardo dailės universitetą Maskvoje. Sovietmečiu Šakiuose dirbo tuometinėje milicijoje, vėliau Šakių kino reklamos dailininku. Laisvalaikiu domėjosi menu, pats tapydavo, piešdavo, droždavo iš medžio ir fotografuodavo.

Nuo 1968 m. priklausė Tautodailininkų sąjungai, 1976 m. tapo Lietuvos fotomenininkų sąjungos nariu. Šakių rajone buvo surengtos kelios jo tapybos darbų ir fotografijų parodos.

A. Zokas buvo netipinė asmenybė. Daugelis jį prisimena kaip vienišių ir keistuolį, turėjusį išskirtinę išvaizdą, todėl lengvai atpažįstamą, bet taip niekieno iki galo ir nepažintą. Jis eksperimentuodavo su fotografija, pats gamindavo fotoaparatus, jais ir fotografuodavo. Daugelyje fotomenininko nuotraukų yra įamžinti gimtojo krašto vaizdai ir kasdienio gyvenimo akimirkos. Kai kuriose jis yra įsiamžinęs prie savo kūrinių, greta paminklų, pastatų, jam svarbių Šakių rajono vietų. Daugelis tokių nuotraukų labai primena šiuolaikines asmenukes. A. Zokas savo tapybos ir fotografijos kūrinius kruopščiai aprašydavo, lyg būtų kalbėjęs šiuolaikinėmis grotažymėmis. Tuose aprašuose kasdienine leksika trumpai apibūdinama įamžinta vieta, išvardijami užfiksuoti objektai, apibūdinama užfiksuoto vaizdo nuotaika. Dalis jo tapybos darbų primena M. K. Čiurlionio simbolistinius paveikslus, juose vyrauja švelnios pastelinės spalvos, lengvos linijos. A. Zoko kūryboje ir saviti siurrealistiniai drožybos darbai. Autorius taip pat mėgo ir karikatūros žanrą, dalis jo darbų yra humoristiniai Šakių rajono gyventojų atvaizdai. Neretai fotomenininką galėdavai sutikti įvairiuose renginiuose ir miesto šventėse piešiant miestiečių ir miesto svečių šaržus. A. Zokas mirė 2008 metais.

Parodoje eksponuojamos 37 muziejinės vertybės: dvidešimt septynios A. Zoko fotografijos bei dešimt jam priklausiusių fotoaparatų. Keturi fotoaparatai – „MIFOLIT“, „AKIRATIS“, „SVAJONĖ-75“, „OMEGA-95“ – pagaminti pačio autoriaus.

Parodą parengė vyriausioji Zanavykų muziejaus rinkinių kuratorė Skaistė Višinskaitė-Kumštienė ir etnografė Renata Kutkienė. Parodą Zanavykų muziejuje galima apžiūrėti iki 2024 metų spalio 3 dienos.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas.

TAIP PAT SKAITYKITE