Sekmadienis, 22 gruodžio, 2024
Daugiau
    PagrindinisNamaiPandemiją užmuškime... burokėliais

    Pandemiją užmuškime… burokėliais

    Burokėliai yra puikus svarbiausių vitaminų ir mineralų šaltinis.

    Juose yra folio rūgšties, kuri yra svarbi DNR ir ląstelių sveikatai.

    Burokėliuose esantis vitaminas C – antioksidantas, vaidinantis svarbų vaidmenį gyjant žaizdoms ir užtikrina tinkamą imuninės sistemos funkciją.

    Burokėliuose esantis vitaminas B6 yra svarbus medžiagų apykaitai ir raudonųjų kraujo kūnelių gamybai.

    Burokėliuose yra kalcio, kuris yra itin svarbus kaulų augimui ir stiprumui.

    Burokėliuose yra geležies, kuri leidžia raudoniesiems kraujo kūneliams pernešti deguonį.

    Burokėliuose yra magnio – mineralo, palaikančio sveiką imuninę sistemą, širdį, raumenis ir nervų sistemą.

    Burokėliuose yra mangano, prisidedančio prie medžiagų apykaitos ir cukraus kiekio kraujyje reguliavimo.

    Burokėliuose yra fosforo, kuris yra svarbus dantims, kaulams ir ląstelių atsinaujinimui.

    Burokėliuose yra vario, vaidinančio vaidmenį kolageno gamyboje, palaikant sveikus kaulus ir kraujagysles ir imuninę sistemą.

    Burokėliuose yra cinko, skatinančio žaizdų gijimą, palaikančio imuninę sistemą ir skatinančio normalų augimą.

    Burokėlių fitocheminės medžiagos suteikia augalams spalvą ir skonį. Jos taip pat stimuliuoja imuninę sistemą, mažina uždegimą ir oksidacinį stresą.

    Betalainai burokėliams suteikia tamsiai raudoną spalvą. Šie pigmentai turi antioksidacinių, priešuždegiminių ir prieštoksinių savybių.

    Nitratai yra grupė organinių junginių, gerinančių kraujotaką ir palaikančių sveiką širdį.

    Burokėliai gali padėti sumažinti aukštą žmogaus kraujospūdį. Mokslininkai mano, kad taip vyksta būtent dėl burokėlių sudėtyje esančių nitratų.

    Burokėliuose gausu natūralių nitratų, kurie organizme virsta nitrito oksidu. Šis junginys plečia kraujagysles, o tai gerina kraujotaką ir mažiną kraujo spaudimą.

    Burokėliuose yra priešuždegiminių junginių, vadinamų betalainais, kurie blokuoja tam tikrus specifinius signalų kelius, kurie vaidina svarbų vaidmenį sergant uždegiminėms ligomis. Pavyzdžiui, vienas betalainas, vadinamasis fenetilaminas-betaxantinas, sumažina uždegiminio enzimo aktyvumą 32 proc.

    Burokėliuose yra gausu geležies, kuri itin svarbi raudoniesiems kraujo kūneliams. Be geležies šie kūneliai negali pernešti deguonies po visą organizmą. Žmonėms, kuriems nustatytas mažas geležies kiekis, gali išsivystyti geležies trūkumo sukelta anemija. O užkirsti kelią tokiai būklei padeda maisto produktų, kurių sudėtyje yra gausu geležies, vartojimas. Geležies trūkumo sukeltos anemijos požymiai: nuovargis, svaigulys, oro trūkumas, galvos skausmas, dažnas pulsas.

    Burokėliuose yra antioksidantų, vitamino A, vitamino B6 ir geležies. Šios medžiagos padeda apsaugoti kepenis nuo uždegimo ir oksidacinio streso, stiprindamos jų gebėjimą šalinti iš organizmo toksinus.

    Burokėlių sultys

    2014 metais atliktas mokslinis tyrimas parodė, kad kiekvieną dieną geriant 250 ml burokėlių sulčių gali sumažėti kraujo spaudimas. Sultys nesukėlė jokių šalutinių poveikių, nebent, kad šiek tiek pasikeitė šlapimo spalva.

    Burokėlių sulčių galima lengvai pasigaminti namie naudojant sulčiaspaudę ar smulkintuvą. Nupjauti burokėlių viršų ir gerai nuplauti. Supjaustyti mažesniais gabalėliais ir išspausti sultis sulčiaspaude. Iš gautos masės išspausti sultis.

    Sultis gerti iš karto, likusias laikyti šaldytuve. Sultis galima gerti vienas arba jas paskaninti agurkų, citrusinių vaisių, morkų, obuolių, kitų vaisių ar uogų sultimis, bazilikais, imbierais, mėtomis ar medumi.

    Senovinė Lietuvos dvarų burokėlių gira

    Reikia:

    10 litrų šaltinio vandens,

    1 kg burokėlių,

    0,5 kg medaus,

    10 gvazdikėlių,

    100 g naminės juodos ruginės duonos.

    20  razinų.

    Gamyba

    Burokėlius išvirti, nulupti ir smulkiai sutarkuoti. Vandenį su gvazdikėliais užvirinti, į jį sudėti sutarkuotus burokėlius ir palaikyti pusvalandį. Skystį perkošti, ataušinti, įdėti riekę ruginės duonos, įmaišyti medų ir pastatyti šiltoje vietoje, kad gira įrūgtų. Kai gira įrūgs, suberti razinas (į litrinį butelį 3 razinas). Po to ją supilstyti į butelius arba į statinaitę  ir sandariai uždaryti. Girą galima gerti sekančią dieną. Ji yra saldžiarūgščio savito skonio su gvazdikėlių poskoniu.

    Senovinė burokėlių kvapioji gira

    Reikia:

    1 kg burokėlių,

    česnako 3 skiltelių,

    4 kvapiųjų pipirų,

    3 laurų lapų,

    10 litrų šaltinio vandens,

    50 g medaus,

    5 g druskos,

    100 g naminės juodos ruginės duonos.

    Gamyba:

    Burokėlius nulupti, supjaustyti pusiau griežinėliais, sudėti česnaką, lauro lapus, kvapiuosius pipirus. Virintame atvėsintame vandenyje ištirpinti medų, druską, užpilti burokėlius, ant viršaus uždėti duonos riekę. Rauginti šiltoje vietoje. Girą supilstyti į butelius ir laikyti šaltoje vietoje. Ši gira gali būti vartojama ruošiant maistą, ypač lietuviškas šaltsriubes, barščius. Joje galima gaminti daržovių troškinius, troškinti mėsą, paukštieną, žuvieną, žvėrieną, laukinę paukštieną.

    Burokėliai skaniai išrūgsta ir gali būti valgomi kaip šaltas užkandis, naudojami mišrainių, troškinių, apkepų, sriubų gamybai.

    Tačiau svarbiausias, išskirtinis ir fantastiškiausias jos panaudojimo būdas – tai visame pasaulyje Lietuvą išgarsinę LIETUVIŠKI BARŠTELIAI SU “auselėmis”.

    Autentiškas lietuviškų barštelių su „auselėmis“ receptas

    Baravykų įdarui:

    120 g džiovintų baravykų,

    200 g vandens,

    50 g svogūnų,

    50 g tikro kaimiško sviesto,

    3 g druskos.

    „Auselių“ tešlai:

    320 g išsijotų kvietinių miltų,

    120 ml kambario temperatūros vandens,

    kaimiško kiaušinio trynio ir pusės baltymo,

    7 g druskos,

    20 g kvietinių miltų pabarstymui.

    Gamyba

    Džiovintus baravykus porai valandų užmerkti šaltame vandenyje, išgriebti ir supjaustyti mažais kubeliais, nuoviro neišpilti, nes iš jo bus verdami LIETUVIŠKI BARŠTELIAI. Svogūnus nulupti, supjaustyti smulkiais kubeliais ir kepinti svieste, kol suminkštės, tada sudėti baravykus ir, uždengus dangtį, ant lėtos ugnies patroškinti 10 minučių, pagardinti druska Po to atvėsinti.

    Išsijotus miltus suberti kalvele ant stalo, viršuje padaryti duobutę, tenai įmušti kiaušinį, įberti druskos, įpilti vandens ir išmaišyti kietą tešlą. Tešlą suvynioti į virtuvinę plėvelę ir padėti į šaldytuvą valandai, kad gerai sunoktų ir taptų elastinga. Tešlą plonai iškočioti, supjaustyti  6×6 cm dydžio kvadratais, ant jų dėti po šaukštelį įdaro. Suformuoti „auseles“ ir išvirti jas pasūdytame vandenyje (1 kilogramui auselių  reikia 4 litrų vandens ir 40 g druskos). „Auseles“  visada reikia virti atskirai, nes viralas tampa miltingu drumstu ir gerai mitybai netinkamu.

    Vienai porcijai įpilti 250 g gerai iškoštos burokėlių giros, 50 g baravykų nuoviro, įmesti laurų lapelį, kelis kvapiuosius pipirus ir užvirinti, laurų lapus ir pipirus išmesti.

    LIETUVIŠKUS BARŠTELIUS stalan patiekti tik sriubinėje. „Auseles“ atnešti uždengtame porcelianiniame dubenyje. Skaidrų raudoną viralą supilti į porcelianinę gilią lėkštę, po to įdėti 20 arba daugiau „auselių“ su baravykų įdaru.

     Lietuviškai rauginti burokėliai

    Reikia:

    2 litrų šaltinio vandens, 

    1,5 kg burokėlių,

    česnako galvos,

    druskos 20 g,

    50 g tikros juodos ruginės duonos,

    2 šaukštų medaus,

    šaukštelio kmynų,

    10 kvapiųjų pipirų,

    5 lauro lapų.

    Gamyba

    Užvirinti vandenį ir sumaišyti su druska. Atvėsinti.

    Žalius burokėlius nulupti ir supjaustyti pusiau griežinėliais.

    Sudėti į stiklinį arba keraminį indą, įvarvinti du šaukštus skysto medaus, ten pat dėti šaukštelį kmynų, lauro lapus, kvapiuosius pipirus bei skersai per pusę perpjautą česnako galvą ir riekelę ruginės duonos. Viską užpilti sūdytu vandeniu (viskas turi būti apsemta vandeniu).

    Indą su burokėliais uždengti marle ir pastatyti šiltai. Duoną iš indo su rūgstančiais burokėliais išimti po 2–3 dienų, ir palikti toliau viską rūgti.

    Burokėlių raugas (skystis) skaniausias po 5–7 dienų. Skaniausi ir burokėliai, nes jie kieti, traškūs ir švelniai rūgštūs.

    Korėjiškai paruošti burokėliai
    Reikia:

    nuluptų burokėlių – 1000 g,

    nerafinuoto saulėgrąžų aliejaus – 100 g,

    6 % obuolių acto – 30 g,

    druskos – 20 g,

    nuvalytų česnakų – 20 g,

    skysto medaus – 20 g,

    maltų kalendrų – 10 g,

    maltų juodųjų pipirų – 5 g,

    maltų aitriųjų paprikų (Čili arba Kajeno) – 5 g.

    Gaminimas

    Burokėlius nuskusti, nuplauti ir smulkiai sutarkuoti. Česnakus išspausti preseliu ir išmaišyti su burokėliais, apibarstyti druska, maltomis kalendromis, maltais juodaisiais pipirais, maltomis aitriosiomis paprikomis, užpilti nerafinuotą saulėgrąžų aliejų,  6 % obuolių actą, skystą medų ir viską gerai išmaišyti. Laikyti šaldytuve. Lietuvoje, kur nėra didelių karščių, aliejų nereikia kaitinti, be to jis burokėliams suteikia dar papildomą kvapnų ir gardų poskonį.

    Blizgios (glazūruotos) daržovės

    Šias daržoves pradžioje išvirti, paskui vartant apkepti lydytame svieste su medumi ir prieskoniais, kad jos taptų blizgiomis (kaip dabar sakoma – glazūruotomis).

    Išskirtinai reikėtų ruošti blizgius svogūnus, atrenkant mažesnius ir iš karto kepant keptuvėje lydytame svieste su medumi ir prieskoniais.

    Nepriklausomas mitybos ir kulinarijos ekspertas

    Vincentas Sakas

    Mob. tel. +370617 24 338

    El.paštas: vsakas@gmail.com,

    1 KOMENTARAS

    PARAŠYKITE KOMENTARĄ

    Prašome parašykite savo komentarą
    Prašome parašykite savo vardą

    SAVAITĖS SKAITOMIAUSI

    spot_img

    SAVAITĖS CITATA

    Šventasis Raštas, Naujasis Testamentas, Jn 8, 1–11

    „Kas iš jūsų be nuodėmės, tegu pirmas sviedžia į ją akmenį“. Laimos Grigaitytės nuotrauka.

    RENGINIAI

    spot_img
    spot_img
    spot_img