Surinktas sraiges sudedame į švarų kibirą, pridengiame dangčiu, paliekant tarpą, kad kvėpuotų, arba rankšluosčiu ir paliekame parai, kad jos išsivalytų. Po paros laiko suberiame sraiges į kriauklę ir švariai nuplauname po tekančiu vandeniu. Jeigu pastebėjote, kad yra jau nebegyvų sraigių, jas išmeskite, palikite tik gyvas.
Nuplautas gyvas sraiges dedame į puodą, užpilame vandeniu ir verdame 20 min. nuo užvirimo. Tada vėl verčiame į kriauklę ir švariai nuplauname.
Kai sraigės bus nuplautos, imame šakutę arba medinį smeigtuką ir užkabinę už sraigės šliaužto ištraukiame visą sraigę, t.y. visą kiauto turinį. Taip padarome su visomis turimomis sraigėmis. Kiautus metame į vieną dubenį, o sraiges – į kitą.
Tuomet kiautus švariai išplauname, iššveičiame sausu dantų šepetėliu arba maža kempinėle. Jeigu traukiant sraigę iš kiauto, ji netrūksta, t.y. neišsitraukia iki galo, tuomet išmetame tą kiautą. Jis mums netinkamas.
Ant švaraus kiauto sudžiaustome kiautus skylėmis žemyn. Ištrauktas sraiges nuplauname iki pat šliaužto, pasiliekame tik patį šliaužtą, visa kita išmetame. Nuplautą šliaužtą nubrūžiname išilgai peiliu iki pat galvos ir ją nupjauname. Kai tai padarysime su visomis sraigėmis, šliaužtus gausiai pabarstome druska ir plauname po tenkančiu vandeniu, trindami tarp pirštų, kad nusiplautų visas glitumas.
Į kambario temperatūros sviestą dedame žiupsnį druskos, gerą saują krapų ir negailime tarkuoto česnako. Viską gerai sumaišome.
Tuomet imame vieną sraigės kiautą, į jį kišame vieną sraigės šliaužtą ir prikemšame į jį paruošto sviesto iki pat viršaus. Taip padarome su visomis turimomis sraigėmis.
Taip paruoštas sraiges galima sudėti į krepšelius ir susidėti į šaldiklį, kad bet kada galėtumėte nustebinti aplankiusį svečią.
O jau paruoštas sraiges labai paprasta patiekti. Paprasčiausiai sustatykite jas į skardą angomis į viršų, kad kepant neištekėtų sviestas. Įdėkite į įkaitusią orkaitę kokiai 10 min. Tik tol, kol ištirps sviestas.
Patiekite su batono riekelėmis ir mediniais smeigtukais.
Pirmiausia mediniu smeigtuku iš kiauto ištraukite šliaužtą, atkąskite batono ir išgerkite susidariusį padažą.
Rita ČIUPLIENĖ
Autorės nuotrauka.
Nr. 32 (36), 2013 m. rugpjūčio 10–16 d.
nezinau ar as kada nors valgysiu sraiges man tai neyprasta,bet gal paragauti ir noretusi.