Mocarelos salotos
Sudedamosios dalys: šviežia mozarela, pomidorai, gražgarstės, juodosios alyvuogės, saulėje džiovinti pomidorai, kedro riešutai, švieži bazilikai, alyvuogių aliejus, balzamiko padažas, sojos padažas, česnakas, šviežia čiabata duona.
Pirmiausia pasigaminame salotoms užpilą: 1:1:1,5 sojos padažas, balzamiko actas ir alyvuogių aliejus + česnakas, viską gerai susmulkinti su smulkintuvu iki vientisos masės.
Mocarelą ir pomidorą supjaustyti į 4–5 dalis ir išdėlioti lėkštėje atskiriant baziliko lapeliais. Centre tarp mocarelos, pomidoro ir baziliko bokštelių sudėti gražgarstes, ant viršaus – šiaudeliais pjaustytus saulėje džiovintus pomidorus, išilgai – ketvirčiukais pjaustytas juodąsias alyvuoges be kauliukų. Apšlakstyti pasigamintu užpilu. Galiausiai gausiai pabarstyti kedro riešutų ir patiekti su šviežia čiabata duona.
Stir fry noodles
Sudedamosios dalys: tofu, cukinija, paprika, baklažanas, pievagrybiai, raudonieji svogūnai, alyvuogių aliejus, česnakas, „Sweet cili“ padažas, sojos padažas, ryžių miltų makaronai, skrudintų sezamo sėklų aliejus, skrudintos sezamo sėklos, marinuotas imbieras, pora kalendros lapelių papuošimui.
Užpilame makaronus verdančiu vandeniu ir paliekame, kol gaminsime pagardą.
Viską kepame ant labai kaitros ugnies. Į įkaitintą alyvuogių aliejų dedame 1,5 cm kubeliais pjaustytą tofu ir gerai apkepame iš visų pusių. Supjaustome daržoves: paprikas, cukinijas, baklažanus 1cm storio šiaudeliais, grybus ir svogūnus – skiltelėmis. Visas daržoves kartu sudedame į karštą aliejų su kepančiu tofu. Pakepame apie 3–5 min. nuolat vartydami ir dedame gausiai smulkinto česnako (vienai porcijai – 1 didelę skiltelę), kepame dar apie 2 min. Užpilame sojos padažo.
Nuimame nuo ugnies ir serviruojame. Makaronus sudėję į lėkštę pagardiname skrudintų sezamo sėklų aliejumi, pabarstome skrudintomis sezamo sėklomis ir papuošiame kalendros lapeliais bei marinuotu imbieru.
Žaliavalgiškas gaspačas
Sudedamosios dalys: pomidoras, 1/3 paprikos, 1/3 agurko, 1/2 skiltelės česnako, 1 š. alyvuogių aliejaus, 1 š. citrinų sulčių, 1 a.š. pesto padažo, 2 š. sojos padažo, 5 vnt. juodųjų alyvuogių, 3 vnt. saulėje džiovintų pomidorų, kedro riešutų, gražgarsčių, 5 vnt. vandens ledukų kubelių.
Pomidorus, agurką, papriką, alyvuogių aliejų, pesto, sojos padažą, citrinos sultis ir ledukus susmulkinti smulkintuvu iki vientisos masės. Supilti į lėkštę ir papuošti pašlakstant pesto padažu, gražgarstės lapais, smulkintomis alyvuogėmis, saulėje džiovintais pomidorais ir kedro riešutais.
Vegetariška panna cotta
Primenu, kad vegetarai nevalgo želatinos, kuri pagaminta iš kaulų čiulpų, o autentiškame panna cotta recepte naudojama želatina. Ją galima pakeisti vegetarišku standikliu agaru, kuris pagamintas iš jūros dumblių.
Sudedamosios dalys: 200 g riebios grietinėlės, 1 a.š. agaro miltelių, 1 a.š. vanilinio cukraus, 1 v.š. cukraus, tarkuota apelsino žievelė, šviežios braškės.
Ant nedidelės ugnies užkaičiame grietinėlę su cukrumi, vaniliniu cukrum ir agaru, nuolat maišydami iki užvirs. Kai užverda, įtarkuojame šiek tiek apelsino žievelės, paverdame apie 2 min. ir išpilstome į formeles. Paliekame šaldytuve sustingti porai valandų. Sutriname šviežias braškes su cukrumi. Sustingusią pana cottą išimame iš formelių ir paskaniname trintomis braškėmis. Papuošiame mėtos lapeliu ir dviem mėlynėmis, gervuogėmis ar kitomis tamsiomis uogomis.
Gintarė GUREVIČIŪTĖ
„Esu Lietuvos vegetarų asociacijos įkūrėja. Vegetarė esu nuo 12 metų. Turėjau vegetariškų patiekalų restoraną. Gaminti mėgstu nuo vaikystės, tai vienas didžiausių mano pomėgių ir, jei tikėsime aplinkiniais, talentų. Šiuo metu kuriu vegetariškų patiekalų rinkinį, kuris bus išleistas išmaniųjų telefonų aplikacijos forma. Tai bus nemokama programėlė, kurią kiekvienas galės parsisiųsti į savo telefoną. Tikiuosi, tai labai pagelbės tiek pradedantiesiems, tiek jau pažengusiems vegetarams“, – save pristato Gintarė Gurevičiūtė.
Nr. 26 (30), 2013 m. birželio 29–liepos 5 d.