4 porcijoms reikės:
žiedinio kopūsto,
kieto fermentinio sūrio (250 g),
tarkuoto Mocarelos sūrio (250 g),
kiaušinių (2 vnt.),
vyšninių pomidorų (10–12 vnt.)
žalių arba juodų alyvuogių (10–12 vnt.),
karšto rūkymo kiaulienos filė (apie 200 g),
pusės saldžiosios paprikos,
pievagrybių (2 vnt.),
pomidorų padažo,
oregano ir Provanso žolelių prieskonių,
druskos,
aliejaus,
gražgastės salotos lapelių.
Picos pagrindą gaminsime nedėdami nė šaukštelio miltų. Tikri italai mane išjuoks, o visi žaliavalgiai dėkos dar ilgai. Taigi pradedame! Su smulkintuvu sumalu žiedinį kopūstą. Sutarkuotą masę įdedu porai minučių į mikrobangų krosnelę. Tai daroma tam, kad greičiau išsiskirtų sultys. Šiltą masę išspaudžiu rankšluostėlio pagalba (lygiai tas pats, kaip kad darytute cepelinus ir išspaustute bulvių tarkius). Į išspaustą kalafioro masę dedu du kiaušinius ir sutarkuoju apie 250 g kieto fermentinio sūrio, bei įberiu oregano prieskonių su truputėliu druskos. Tai ir bus mūsų picos pagrindas (padas). Kepimo indą iškloju sviestiniu (kepimo) popieriumi, pašlakstau aliejumi ir įšaunu krosnin picos pagrindą kepti, prieš tai jį lygiai paskleidęs kepimo inde. Kepu apie 25 min. 240 laipsnių temperatūroje, kol picos pado paviršius švelniai apkeps. Kol kepa picos pagrindas, susmulkinu karšto rūkymo kiaulienos filė, daržoves, salotas bei pievagrybius. Ant iškepusio picos pagrindo uždedu 3–4 šaukštus pomidorų padažo, sudėlioju jau susmulkintus mėsos, daržovių ir grybų gabalėlius ir, gausiai viską apibarstęs Mocarelos sutarkuotu sūriu ir Provanso žolelių prieskoniais, gaminį pakepu orkaitėje dar apie 10 min. Viskas, skanaus. Žaliavalgiai mėsos gali ir nedėti, bet mes juk neskaičiuojame kalorijų… O italai? Jie gal ir dabar juokiasi. Tegul juokiasi, kol neparagavo.