Greitai pagaminami skanūs kepsniai
10 -čiai porcijų (1 porcijos savikaina 2,5 Lt) reikia: 0,7 kg kiaulienos nugarinės (galima naudoti ir paukštienos krūtinėlę) (8 Lt), 3 bananų (1,5 Lt), 5 džiovintų abrikosų (0,6 L), 10 plonai supjaustyto fermentinio sūrio plokštelių (galima ir iš pakuotės) (5 Lt),20 dantų krapštukų (0,2 Lt), sezamo sėklų apibarstyti sūrio plokšteles (0,2 Lt).
Garnyrui: 1 kg bulvių (gaminsime bulvių košę) (1,7 Lt), 1 stiklinės pieno (0,3 Lt), gabalėlio sviesto (0,1 Lt).
Salotoms: 1 kg raugintų kopūstų (2,50 Lt), 1 tarkuoto obuolio (0,2 Lt), 1 arbatinio šaukštelio medaus (0,3 Lt), 1 riekelės susmulkintos citrinos (0,1 Lt), 1 svogūno (0,2 Lt), žiupsnelio prieskonių: druskos, baltųjų pipirų, meirūno (0,2Lt).
Papuošimui: pertražolių lapų, suvilgytų alyvuogių aliejuje (0,1 Lt).
Gaminimo eiga
Pasiruošus visus reikiamus produktus (mėsą prieš gamindami apie valandą palaikome šaldiklyje ar šaldymo kameroje), darbo griebiamės tik gerai nusiteikę, netgi pasimeldę, kad gautųsi skaniai. Išimtą iš šaldiklio mėsą pjaustome maždaug 1,5 cm storio plokštelėmis, peilį laikydami 45 laipsnių kampu. Pjausnius išmušame įdėtus į polietileno krepšelį (tokiu būdu mėsoje išlieka visos maistingos medžiagos, be to, pjausnius taip galima itin plonai išmušti), dedame vieną ant kito, kiekvieną sluoksnį pabarstydami prieskoniais, druska. Po to visus apverčiame, kad visa mėsa persiimtų prieskoniais, druska. Imdami vieną po kito išmuštus pjausnius, dedame į kiekvieno vidurį abrikosą bei banano gabalėlį, suvyniojame kaip vokelį, o ant viršaus uždedame sūrio lakštą, susmeigiame dviem dantų krapštukais. Paruoštus kepimui kepsnius sudedame į sviestiniu popieriumi išklotą skardą, apibarstome sezamo sėklomis ir dedame į įkaitintą orkaitę. Po 10 minučių skardą ištraukiame, kepsnius dar kartą apibarstome sezamo sėklomis ir kepame dar 10 minučių. Iškeptus kepsnius apibarstome prieskoniais.
Garnyrui – bulvių košei – išvirtas pasūdytas bulves nukeliame nuo ugnies, nusunkiame palikdami pusę sunkios, įdedame sviesto, pieno ir ištriname iki piurė.
Salotoms paruoštus raugintus kopūstus, truputį pagardintus alyvuogių aliejumi, sumaišome su smulkintu svogūnu, apipilame meduje ištrinta citrina, o ant viršaus burokine trintuve užtarkuojame obuolį.
Lėkštę, į kurią dėsime patiekalą, iš apatinės pusės apibraukiame citrina: gautas patiekalas vilios ne tik subtiliu skoniu, bet ir nepakartojamu aromatu.
Skanaus!
Vitalis VASILIAUSKAS
Asmeninio albumo nuotraukos.
Kaunietis Vitalis Vasiliauskas, paramedikas, masažuotojas (beje, masažo paslaugas teikiantis ir Marijampolėje), domisi viskuo, kuo tik įmanoma. Taigi ir kulinarija šiam žmogui – dėmesio objektas, tikras menas, kurio jis, jau pripažintas gurmanas, vis dar mokosi netgi ir keliaudamas po įvairias pasaulio šalis.
Nr. 30 (34), 2013 m. liepos 27–rugpjūčio 2 d.