3–4 porcijoms reikės:
– rūkytos lašišos kaulo,
– pusės nedidelio svogūno arba 3 cm poro,
– 3–4 cm agurko,
– 4 šaukštų žaliųjų žirnelių,
– 3–4 cm Pekino kopūsto,
– 2 vnt. pievagrybių,
– balto pelėsinio sūrio (apie 70 g),
– 8–10 vnt. žaliųjų alyvuogių,
– 2 šaukštų majonezo,
– žiupsnelio šviežių krapų.
Nukauliname rūkytos lašišos gabalėlius, stengdamiesi nepalikti ašakų, smulkiais gabalėliais supjaustome svogūną arba porą, pievagrybius, lapinę (viršutinę) dalį Pekino kopūsto, šiaudeliais supjaustome agurką, susmulkiname krapus ir žaliąsias alyvuoges. Viską dedame į dubenį. Ant viršaus dedame žaliuosius žirnelius ir viską permaišome. Tik tuomet ant viršaus dedame pelėsinio sūrio gabalėlius, pastoviai lengvai permaišydami mišrainės ruošinį (pelėsinio sūrio gabalėliai labai lipnūs, todėl nesinori, kad mišrainėje jie būtų sulipę į vieną didelį gabalą). Beliko uždėti kelis šaukštus gero riebaus majonezo ir viską išmaišyti. Viskas. Puošti galima, kaip tik širdis geidžia. Skanaus! Patiekalas tinka savaitgalio pusryčiams arba sulaukus netikėtų svečių prie vyno taurės. Gamybos laikas apie 20 min. (labai priklauso nuo to, kaip greitai sekasi nukaulinti lašišą). Tingite terliotis su žuvimi? Ją galima pakeisti rūkytos paukštienos gabalėliais.
P.S. Rūkytos lašišos kaulų galima įsigyti visuose prekybos centruose.
Raimundas MARUŠKEVIČIUS
Autoriaus nuotrauka