Šeštadienis, 21 gruodžio, 2024
Daugiau
    PagrindinisNaujienosEgzotiški rudeniškų pusryčių receptai

    Egzotiški rudeniškų pusryčių receptai

     

    Nors rytais vis dažniau pažadina pliaupiantis lietus, dauguma žmonių dar gyvena mintimis apie prabėgusią vasarą ir gurmaniškus patiekalus atostogų metu. Pastarojo malonumo vėsiais rytais pasiilgstama labiausiai. Tačiau kulinarai ragina nenukabinti nosies, nes pikantiškus pusryčius galima lengvai pasigaminti ir rudens metu. Tereikia šlakelio fantazijos, trupučio laiko ir šaukšto pagardų.

     Kaip sako Algys Kairys „Daumantų“ pagardų kūrėjas ir skonio meistras, dauguma lietuvių pusryčiams neskiria didelio dėmesio ir valgo tai, kas lengvai pagaminama. Pavyzdžiui, sukerta sumuštinį su dešra ir užgeria jį puodeliu stiprios kavos. Tačiau toks maistas galiausiai įgrįsta.

    „Virtas kaiušinis, juoda duona ir sviestas – vargu, ar tokiais pusryčiais žmogus gali būti gyvas visą dieną. Net sveikos avižų ir dribsnių košės galiausiai pabosta. Norisi šviežių vaisių, daržovių, uogų. Kažko pikantiško ir egzotiško. To, ką galima paruošti tik nebijant eksperimentuoti su įvairiais pagardais, kurie dažnai suteikia norimą skonį, prieskonį ir poskonį“, – sako A. Kairys.

    Svajojantiems paįvairinti pusryčių racioną ir suteikti jiems egzotiško aromato, skonio meistras siūlo išbandyti du lengvai pagaminamus netradicinius patiekalus. Tiesa, norint juos tinkamai paruošti, teks atsikelti šiek tiek anksčiau nei įprastai. Tačiau nuramina, tokių pusryčių gamybą neužtruks ilgiau nei užvirs vanduo kavai.

    Cukinijų „Saulutės“

    Sudėtis: cukinija, kiaušiniai (2 vnt.), džiūvesėliai, fermentinis sūris (100 g), mangų skonio majonezas.

    Supjaustykite cukinijas griežinėliais ir apvolioję išplaktame kiaušinyje ir džiūvesėliuose, apkepkite keptuvėje iš abiejų pusių. Kiekvieną griežinėlį apibarstykite tarkuotu sūriu ir uždėkite ant jo šaukštelį majonezo „MangoMajo“. Pastarasis pagardas, pagamintas iš mango vaisių, įvairių prieskonių ir tradicinio majonezo sudedamųjų dalių, suteiks cukinijoms pikantiško skonio. Tuomet uždenkite keptuvės dangtį ir palaikykite, kol išsilydys sūris. Pusryčiai baigti – metas skanauti.

    Sumuštinukai „Pusrytukai“

    Sudėtis: kiaušiniai (2 vnt.), fermentinis sūris (100 g), smulkinta virtos vištienos filė (100 g), prancūziškas batonas, grūsti juodieji pipirai, garstyčiomis pagardintas majonezas.

    Prancūzišką batoną perpjaukite per pusę bei išilgai ir paskrudinkite orkaitėje. Išvirkite kiaušinius ir juos sukapokite. Sumeskite į dubenėlį. Sutarkuokite sūrį ir kartu su smulkinta vištiena sumaišykite dubenėlyje su kiaušiniais. Gautą masę pagardinkite pipirais, majonezu, o tada uždėkite ant paskrudinto batono puselių. Skanaus.

     Rimantas KATULIS

    PARAŠYKITE KOMENTARĄ

    Prašome parašykite savo komentarą
    Prašome parašykite savo vardą

    SAVAITĖS SKAITOMIAUSI

    spot_img

    SAVAITĖS CITATA

    Šventasis Raštas, Naujasis Testamentas, Jn 8, 1–11

    „Kas iš jūsų be nuodėmės, tegu pirmas sviedžia į ją akmenį“. Laimos Grigaitytės nuotrauka.

    RENGINIAI

    spot_img
    spot_img
    spot_img